vineri, 21 decembrie 2012

Citricele: izvor de sănătate şi bună-dispoziţie





Celebrul medic oftalmolog american, Dr. Steven G. Pratt, în lucrarea sa intitulată “SuperAlimenteRx” afirmă: “Organismul uman nu poate produce vitamina C. Aceasta este hidrosolubilă şi nu este reţinută de corp. De aceea organismul are nevoie de o aprovizionare permanentă pentru a păstra o concentraţie adecvată la nivel celular şi sanguin. Vitamina C, împreună cu alţi nutrienţi importanţi conţinuţi de citrice, joacă un rol important în reducerea riscului de apariţie a bolilor cronice. Un nivel scăzut de vitamina C a fost asociat cu creşterea mortalităţii, cu precădere din cauza cancerului şi a afecţiunilor cardiovasculare. 
De asemeni există o legătură între o cantitate scăzută de vitamina C în organism şi cancerul gastric, oral şi esofagian.


  Citricele – veritabile remedii anticancer



Ultimele cercetări privind dieta mediteraneană care include un consum mare de citrice, este asociată unui risc scăzut de apariţie a cancerului de sân, pulmonar, pancreatic, de colon, de rect şi de col uterin. S-a demonstrat că toate citricele conţin numeroşi agenţi anticancerigeni – poate mai mult decât orice alt aliment.


Puterea flavonoidelor din citrice este uimitoare. Ele sunt antioxidante şi antimutagenice. Aceasta reprezintă proprietatea de prevenire a apariţiei mutaţiilor la nivel celular şi implicit de prevenire a apariţiei cancerului sau a altor afecţiuni cronice. Acest lucru uimitor se datorează puterii miraculoase a flavonoidelor de absorbţie a razelor ultraviolete, de protecţie a ADN-ului şi de capacitatea de a interacţiona cu carcinogenii.


Citricele – un puternic detoxifiant natural şi factor alcalinizant al organismului



Steve Meyerowitz, un naturopat foarte cunoscut din Statele Unite, afirmă în cartea sa “Posturi cu sucuri naturale şi detoxifierea”: “Majoritatea fructelor, în special citricele sunt solvenţi puternici. Conţinutul lor bogat în apă spală tractul digestiv, rinichii şi purifică fluxul sanguin. Lămâia este cel mai puternic solvent, urmat de lămâia verde, ananasul şi grapefruitul. Toate au un efect detoxifiant asupra ficatului şi a vezicii biliare.“



Dr. Robert O. Young, microbiolog şi nutriţionist, faimos pentru cercetările sale privind alimentaţia alcalină a concluzionat cu argumente solide că echilibrarea pH-ului din organism poate face adevărate minuni pentru sănătate. „ ...grapefruitul, lămâia, lămâia lime sunt fructe alcaline, miraculoase în acest sens, deşi multă vreme au fost considerate acide datorită acidului citric din compoziţie. Însă ele au un conţinut redus de zaharuri şi multe săruri de potasiu în compoziţie, ceea ce le face alcaline.” 

Citricele – sursă naturală de energie şi bună-dispoziţie


Citricele au de asemenea un efect puternic asupra sistemului nervos, atenuând fluctuaţiile dispoziţiilor psihice şi mentale şi de asemenea ajutând la eliminarea stărilor depresive şi a anxietăţii.

Acidul folic (vitamina B9) conţinut de citrice contribuie la formarea de celule sănătoase şi joacă un rol foarte important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos. Acidul folic, este de asemenea cel care reglează eliberarea de serotonină (hormonul bunei-dispoziţii) în organism.

Lămâia


Lămâia este un fruct cu virtuţi surprinzătoare. S-a constat că lămâia distruge celulele canceroase. Mulţi cercetători au constatat efectul de reducere rapidă a chisturilor şi tumorilor prin consumul sucului proapăt de lămâie. Unele studii afirmă că lămâia este de mare utilitate în toate tipurile de cancer, dar mai ales în cancerul de colon, cancerul de sân, în cancerul de prostată si de asemeni în cancerul de plămân și de pancreas.


-          sporeşte rezistenţa organismului în faţa infecţiilor


-          contribuie la menţinerea sănătăţii inimii, nervilor şi ţesutului muscular


-          este un agent antimicrobian cu spectru larg, eficient în infecţiile bacteriene şi cu ciuperci


-          are efect diuretic,  permiţând curăţirea vezicii şi a căilor urinare. Prin proprietăţile ei antiacide reduce riscul de litiază renală.


-          regularizează tensiunea arterială crescută


-          prevenirea şi combaterea obezităţii prin intensificarea arderilor la nivel celular


-          are efect antioxidant prin neutralizarea radicalilor liberi


-          contribuie la vindecarea rănilor


Pentru detoxifierea organismului, este recomandat să consumaţi dimineaţa un pahar cu apă caldă în care adăugaţi sucul de la o lămâie, aceasta ajutând la intensificarea activităţii tubului digestiv şi a arderilor celulare.


Lămâia este un preţios aliment antidepresiv, combate stress-ul şi bolile nervoase. Consumată în mod regulat, reduce considerabil stările de anxietate, retrezește buna dispoziție şi optimismul.

Grapefruitul


Grapefruitul este un detoxifiant puternic care ajută organismul să scape de microbii dăunători şi contribuie la întărirea sistemului imunitar împotriva altor atacuri. De asemenea, grapefruitul stimulează refacerea ţesuturilor şi împiedică dezvoltarea tumorilor.


Grapefruitul este un detoxifiant natural care acţionează asupra sistemului digestiv şi a ficatului. Acţiunea sa de detoxifiere se combină în mod armonios cu un efect puternic de oprire a dezvoltării bacteriilor, ciupercilor, paraziţilor şi virusurilor. Grapefruitul mai conţine substanţe fitochimice protectoare care îmbunătăţesc imunitatea şi stimulează vindecarea rănilor.

-          benefic pentru stările de imunodeficienţă


-          adjuvant în răceală şi gripă


-          util în prevenirea şi tratamentul bolilor de inimă şi arteriale şi al pietrelor la vezica biliară


-          stimulează digestia şi eliminarea reziduurilor


-          împiedică formarea pietrelor de oxalat de calciu în rinichi


-          stimulează metabolismul grăsimilor


-          scade nivelul de colesterol din sânge


Extractul din sâmburi de grapefruit este un agent activ antimicrobian natural, cu o sferă largă de acţiune împotriva streptococilor, stafilococilor, salmonellei, microbacteriilor şi a altor agenţi patogeni.


Grapefruitul este un excelent remediu antistres şi este un ingredient cheie al producţiei de serotonină, care este cunoscută ca fiind „hormonul fericirii”


Precauţie: Sucul de grapefruit creşte disponibilitatea unor medicamente. Dacă luaţi medicamente pe cale orală, consultaţi-vă medicul pentru a vă asigura că nu interferează cu acestea.


Portocala


Conţinutul bogat de vitamina C al acestor fructe contribuie la menţinerea sănătăţii celulelor din sânge şi sporeşte rezistenţa la infecţii.


-          ajută la protecţia împotriva cancerului


-          protejează organismul împotriva atacului cerebral


-          scad nivelul colesterolului din sânge


-          îmbunătăţesc absorbţia fierului


-          contribuie la vindecarea rănilor


-          ajută la întărirea plămânilor într-un mediu poluat


-          păstrează sănătatea pielii


-          protejează împotriva tensiunii arteriale şi a alergiilor.


Consumul de portocale ajută la menţinerea nivelurilor optime de energie, din punct de vedere emoţional amplifică bucuria şi entuziasmul, aduce vitalitate şi claritate mentală.


Lămâia verde (lime)


Acest fruct este recomnadat mai ales în dieta-tratament pentru dezechilibrele digestive, având o reacţie alcalină în tractul gastrointestinal.

-          are un rol important în prevenirea şi tratarea cancerului


-          îmbunătăţeşte sănătatea tuturor ţesuturilor musculare şi absorbţia fierului


-          sporeşte eficienţa sistemului imunitar


-          conţine o cantitate mare de calciu şi fosfor


-          este recomandată şi pentru menţinerea unei bune sănătăţi a dinţilor


Lămâia verde are un efect tonic şi energizant asupra organismului, înviorează şi aduce bună-dispoziţie.


 Sfat: Când cumpăraţi citrice, alegeţi întotdeauna fructele care sunt grele în raport cu dimensiunea lor, cu coaja fermă şi strălucitoare. Acestea conţin cel mai mult suc.

Puteţi consuma citricele în diverse forme: ca atare, în salate de fructe sau în cure cu sucuri (pentru o mai mare eficienţă).

Niciun comentariu: